Pigment Kullanım Alanları

Canlı Yayın
09.02.2024
Pigmentler, sanat eserlerinin ruhunu ve karakterini belirleyen temel unsurlardır. Colorbox olarak bu hafta sizlere pigment kullanım alanları ile ilgili detaylı ve uygulamalı bilgiler verdik. 02 Şubat 2024 tarihli canlı yayın kaydımızın tamamına bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
 
Sanatçılar, eserlerinde istedikleri atmosferi ve duyguyu yansıtabilmek için dikkatlice pigmentlerini seçerler. Renk paletlerini oluştururken doğanın canlı renklerinden derin toprak tonlarına kadar geniş bir yelpazedeki seçenekler arasından seçimlerini yaparlar. Bununla birlikte sanatçıların pigment seçimleri, sadece renk tercihiyle sınırlı değildir; aynı zamanda şeffaflık, opaklık ve ışık haslığı gibi özellikler de dikkate alınır. Zira bu özellikler karıştırma oranlarını da büyük ölçüde etkileyecektir.
 
Seçilen pigmentler ile bir boya oluşturulmak istendiğinde öncelikle boya yapısına uygun bir bağlayıcı ile karıştırılması gerekmektedir. Bağlayıcılar, pigment taneciklerini bir arada tutar ve resim yüzeyine yapıştırır. Örneğin, akrilik boyalarda akrilik reçine/binder ve sulu boyalarda arap zamkı/gum arabic kullanılır. Böylece bağlayıcılar, farklı türde boyut ve dokuların oluşmasına olanak tanır.
 
Pek tabii, pigmentler akrilik medyumlarla da karıştırılabilir. Akrilik medyumlar, boyaların kıvamını, yapışkanlığını ve transparanlığını değiştirmek için kullanılan çeşitli yardımcı malzemelerdir. Örneğin doku jelleri gibi medyumlar, farklı parlaklıklar ile boya kıvamını kalınlaştırır ve dokuya hacim kazandırır, böylece sanatçılar farklı dokular ve katmanlar oluşturabilir. 02 Şubat 2024 tarihli canlı yayınımızda Colorbox olarak Jacquard Pearl Ex pigmentleri ile Liquitex Professional Gloss Gel’i (Parlak Doku Jeli) bir araya getirdik.
 
Unutmamak gerekir ki her bir karışımın özel bir niteliği ve sonucu, görünümü vardır. Deneme yanılma yöntemiyle en uygun karışım oranını bulmak ve farklı medyumların özelliklerini keşfetmek sanatın keyifli bir parçasıdır.


Son Eklenen Yazılar