Yakın Plan: Jel ve medyum karşılaştırması

Eğitim
05.10.2023

Akrilik boya yardımcı malzemelerinin en güzel yanı, akrilik boyanın doğal yapısını bozmamasıdır. Akrilikleri daha akıcı hale getirmek için suyla inceltebilirsiniz ancak su, boya filmini zayıflatır. Bu nedenle boyama işlemi boyunca kullanacağınız yardımcı malzemeler güçlü, esnek boya tabakası filmini korumanıza yardımcı olur. Bu yazımızda akrilik boyalarınıza istediğiniz estetik dokuyu kazandıran, ancak sıklıkla karıştırılan jeller ve medyumlar arasındaki farkları inceleyeceğiz.
 
Jeller ve medyumlar, akrilik boyalar ile aynı polimerlerden oluştuklarından renksiz boyalar olarak düşünülebilir. Karakter olarak devamlı, dayanıklı filmler oluşturmak için kuruyan yapıştırıcı veya bağlayıcıdırlar.
 
Jeller ve medyumları birbirinden ayıran en önemli fark viskoziteleri yani yoğunlukları; malzemenin ne kadar kalın veya ince yapıda olduğudur. Jeller, yüksek viskoziteye sahip olup; tereyağı gibi oldukça kalın bir kıvamdadır. Medyumlar ise ince ve sıvı yapılıdır; viskozitesi jellere göre düşüktür. Bir başka deyişle, medyumlar dökülebilecek kadar incedir; jeller ise dökülemez. Basit bir örnek vermek gerekirse, Liquitex Basics orta yoğunlukta bir akrilik boya serisidir. Jel eklediğimizde viskozitesi artar, böylece doku (texture) oluşturmaya izin verir. Jel ve medyumlar değişik parlaklık derecelerinde bulunabilirler. Tipik olarak yüksek parlaklık, mat jellerden veya medyumlardan herhangi birinin eklenmesiyle azaltılabilir; parlaklık derecesi bu şekilde ayarlanabilir.


 
Önemli bir ipucu vermek gerekirse, jeller ve medyumlar aynı zamanda malzemeleri bileştirmek için yapıştırıcı olarak da sıklıkla kullanılırlar. Yüksek şeffaflık sundukları için resim yaparken farklı malzemeleri (kağıt, kumaş, karton vb.) bir araya getirmek, kolaj yapmak için idealdir. Yapıştırılan malzemeleri kalıcı bir şekilde bir arada tutar. Ayrıca transfer baskıya da izin verir. Genel olarak bu amaç için Liquitex Professional Acrylic Gloss Gel öneriyoruz. Dilerseniz saten/yarı parlak, mat ve ultra mat seçeneklerine de göz atabilirsiniz.
 
Jel ve medyum arasındaki farkı daha iyi kavrayabilmek için Liquitex Professional Gloss Gel Medium ve Liquitex Professional Gloss Medium ürünlerini karşılaştıralım.


 
Görüleceği üzere, bir jelin ya da medyumun özelliklerinden yararlanmak çalışmalarınızı üst seviyelere çıkarır ve eser yaratma sürecinizi daha keyifli hale getiren dokular elde etmenize yardımcı olur.
 
Jeller ve medyumlar ile alakalı tüm sorularınız ve merak ettikleriniz için bize Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz.

Son Eklenen Yazılar