Renk Tarihinde Yolculuk: Payne's Grey

İlginç
29.02.2024
Payne's Grey, sanatçıların paletlerinde uzun yıllardır yer alan, karmaşık ve çok yönlü bir renktir. Yaratıcısının İngiliz ressam William Payne’in olduğu ve kökeninin 18. yüzyıla kadar uzandığı bu karma yapılı pigmentin hikayesini ve tüm özelliklerini sizlerle paylaşıyoruz.

Payne's Grey, sanatçıların paletlerinde uzun sürelerdir yer alan, karmaşık ve çok yönlü bir renktir. Siyaha alternatif bir renk olarak ortaya çıkan bu pigment karışımı yoğun haldeyken (masstone) koyu bir renk sunarken, seyreltiğinde mavimsi alt tonları karşımıza çıkarır. Payne’s Grey farklı bazı pigmentlerin aksine yağlı, akrilik ve sulu boya gibi farklı boyaların serilerinde yer alan ve popülerliğini halen kaybetmeyen bir renktir.

Payne's Grey'in ilk kullanımı 18. yüzyıla kadar uzanmakla birlikte renk, adını 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında İngiliz sulu boya ressamı William Payne'den almıştır. William Payne, 1760 yılında Exeter, Devon'da doğan ve Londra’da sulu boya öğretmenliği yapan bir ressamdır. Payne, kendi yaratmış olduğu grinin yanı sıra sulu boyada farklı teknikleri kullanan ilk ressam olarak da tarih sayfalarında yer alır. Bu anlamda Payne, ıslak bir fırçayı keserek yapraklara farklı işaretler koyma ve kuru bir fırçanın kenarını kullanarak ön planda kaya benzeri dokular oluşturma tekniğiyle de tanınır. Tahmin edilebileceği William Payne, resim yapmayı adım adım ve kullanımı kolay bir yönteme indirgediği için, bu durum onu zamanın ciddi ve geleneksel ressamları tarafından eleştiriye maruz bırakmıştır. Ancak bilinmelidir ki Çinli manzara ressamları tarafından işaretleme tekniği 15. yüzyılda fırça ile zaten kullanılmaktaydı.
 

 
Bahsedildiği üzere Payne’in kendi yaratmış olduğu grisi belirgin bir mavi alt tona sahip, derin ve fırtınalı bir gridir. Payne, bu rengi sulu boya paletinde siyahın yerine koymak için kullanmıştır. Siyaha kıyasla daha yumuşak ve daha az sert bir ton olması nedeniyle Payne's Grey, gölgeler ve tonlar oluşturmak için ideal bir renk olarak kabul edilmiştir. Tarihsel kayıtlara göre Payne’in bizza kullandığı orijinal rengin, Prussian Blue (bazı kaynaklara göre Indigo), Yellow Ochre ve Crimson Lake pigmentlerinin karışımından yarattığı görülmektedir.

Bu aşamada sanatçı deneyimlerinin de bize gösterdiği Payne’s Grey renginin markadan markaya ve boya türünden türüne değişebileceğidir. Bunun asıl sebebi Payne’s Grey’in birden fazla pigment ile oluşturulmuş bir karışım pigmenti olduğudur. Bu sebeple bazı Payne’s Grey pigmentleri beyaz, kahverengi veya yeşil pigmentler de içerebilmektedir. Biz sanatçılar olarak pek tabii bir karışım pigment renginde hangi rengin kullanıldığını etiket üzerinden görebiliyoruz.
  
Örnek vermek gerekir ise; Winsor & Newton Professional Sulu Boya Payne’s Gray renginin pigment içeriğine baktığımızda PB15, PBk6, PV19 pigmentlerinin karışımı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla, Pigment Blue (Mavi) PB15 Phthalocyanine Blue; PBk6 Pigment Black (Siyah) Lamp Black ve PV19 Pigment Violet (Mor) Quinacridone Rose / Quinacridone Violet üçlü pigmentlerinin karışımından Payne’s Gray’in elde edildiğini görüyoruz. 
Farkı daha rahat görebilmemiz için bir başka örnek; Schmincke Mussini Yağlı Boya Payne's Grey renginin pigment içeriğine baktığımızda PBk9, PR101, PW6 pigmentlerinin karışımı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu örnek üzerinden de Pigment Black/Siyah PBk9 Ivory Black, Pigment Red PR101 Synthetic Red Iron Oxide ve Pigment White/Beyaz PW6 Titanium White üçlü pigmentlerinin karışımından Payne’s Gray’in elde edildiğini görüyoruz.

 
Pigment içeriklerini tespit edebildiğimize göre, bir pigmentin rengini açmak istediğimizde, istediğimiz alt tonu elde etmek için karışımdaki pigmentlerden hangisinin baskın olmasını istiyorsak, o pigmenti daha fazla ekleyerek tüp rengini ayarlayabiliriz. Dikkat: Karışım pigmentinden farklı bir pigment eklemenizin renginizin bulanıklaşmasına (muddy) neden olacaktır. Bu strateji, karışıma yeni pigmentler eklemeden orijinal rengin sıcaklığını ve tonunu ustaca ayarlayabileceğiniz anlamına gelir.
 
Görüleceği üzere Payne's Grey, siyahın yerini alabilecek, çok yönlü ve kullanımı kolay bir renktir. Bariz mavimsi alt tonlar çıkarması Payne’s Grey’i özellikle gölgeler ve tonlar oluşturmak için ideal bir renk haline getirir. Bununla birlikte Burnt Sienna gibi müthiş sıcak pigmentler ile de birlikte kontrastın mükemmel uyumu içerisinde çalışır.
 
Payne’s Grey karışım pigmenti ile ilgili merak ettikleriniz ve sorularınız veya Payne’s Grey içeren çalışmalarınızı paylaşmak için bize Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz.
Son Eklenen Yazılar