Su ve Alkol Bazlı Marker Farkları

Canlı Yayın
16.02.2024
Markerlar, sanatçılar, tasarımcılar ve hobi severler için vazgeçilmez bir araçtır. Ancak, tüm markerlar eşit değildir. Markerları farklılaştıran faktörlerden biri, mürekkeplerinde kullanılan çözücüdür. Temelde, çözücü, markerın alkol bazlı mı yoksa su bazlı mı olduğunu belirler ve bu önemli fark, markerın özelliklerini, işlevselliğini ve performansını önemli ölçüde etkiler.
 
Alkol bazlı markerlar, canlı renkleri ve yumuşak uygulamasıyla tanınırlar. Bu markerlardaki mürekkep alkolde çözünmüş olduğundan, zengin, yoğun tonlara sahiptirler. Alkol bazlı markerların dikkat çeken özelliklerinden biri, hızlı kuruma süreleridir, bu da onları karıştırma ve katmanlama teknikleri için mükemmel kılar. Ayrıca, alkol anında buharlaştığı için kağıdınızı mahvetmez veya bükmeye sebep olmaz. Bu hızlı buharlaşma ayrıca, mürekkebin her zaman marker içinde eşit olarak dağılmasını sağlar, yatay olarak saklamak için ihtiyacı ortadan kaldırır. Alkol bazlı markerların bir başka avantajı da, sanatçılara sonsuz yaratıcı imkanlar sunan geniş renk yelpazesidir.
 
Öte yandan, su bazlı markerlar da kendi avantajlarını sunarlar. Su bazlı markerların en önemli avantajlarından biri, uygun fiyatlı olmalarıdır, bu da bütçesi kısıtlı sanatçılar için harika bir seçim yapar. Ayrıca su bazlı markerlar, özellikle çocuklar için güvenlidir, çünkü alkol gibi sert kimyasallar içermezler. Tüm bunlar ile birlikte su bazlı markerların belirli sınırlamaları vardır, özellikle de normal kağıtlar üzerinde blending (karıştırma/harmanlama) konusunda yüksek performans gösteremezler. Su bazlı markerlar su bazlı tekniklere uygun kağıtlarda (örneğin sulu boya padleri) hoş bir blending/karıştırma etkisi elde edebilseler de; yüksek kalitede tekniğe uygun kağıtlar kullanılmadığında markerlardaki su içeriği kağıdın şişmesine ve renklerin çizgili olmasına neden olabilir. Bu nedenle Colorbox olarak önerimiz tüm markerlara uygun ve akma yapmayan Winsor & Newton Akma Yapmayan Markör Bloknotlarını denemenizdir. Son olarak karıştırılabilirlik açısından ise su bazlı markerlar alkol bazlı markerlara göre daha fazla kontrol sağlar; böylece detaylı çalışmalar ve karmaşık tasarımları rahatlıkla üretebilirsiniz.
 
Son Eklenen Yazılar