Fark Nedir: Montana Black vs Montana Gold

Eğitim
15.02.2024
Son zamanlarda gelişen ve yaygınlaşan; çok farklı yüzeylerde uygulama olanı bulan sprey boyalar, sanatçılar tarafından tek başına kullanıldığı gibi karışık teknikler ile birlikte de kullanım alanı bulmaktadır. Bu haftaki yazımızda Montana Cans’in çok kullanılan iki serisi olan Montana Black ve Gold’un farkları ele alıyoruz.
 
Almanya merkezli Montana Cans, 1995 yılında bir sanatçı kolektifi tarafından kurulduğundan beri en yüksek kalitede sanat ve grafiti malzemelerini üretmekte. Montana Gold ve Montana Black gibi öncü serileriyle, Montana Cans markası sanat malzemeleri dünyasında 25 yılı aşkın süredir önemli bir etki yaratıyor ve pek tabii profesyonel sanatçılar arasında büyük bir itibara da sahip. Bu haftaki yazımızda bu iki seriyi, Montana Black ve Montana Gold'un, birbirinden ayıran özellikler nelerdir konusuna değineceğiz.
 
Montana Gold ve Montana Black arasındaki temel fark, Montana Gold'un düşük basınçlı bir sprey boya olması, Montana Black'in ise yüksek basınçlı bir sprey boya olmasıdır. Montana Gold'un düşük basınçlı sistemi, daha düşük boya çıkışına sahip olduğundan daha fazla hassasiyet ve kontrol sunar. Montana Black ise yüksek basınçlı sistemi sayesinde kullanıcıya daha yüksek kaplama ve daha hızlı boyama olanağı sağlar. Bununla birlikte Montana Cans’in Montana Gold sprey boya ile uyumlu olacak şekilde geliştirdiği farklı sprey başlıkları da boya çıktısını etkiler.
 
Montana Gold, yaklaşık 2 cm'lik ince ve orta boy çizgiler oluşturmak üzere tasarlanmış altın renkli ince bir başlık ile birlikte gelir. Bu kapak, 4-7 cm genişliğindeki kalın çizgiler için tasarlanmış siyah ve turuncu çıkış noktasına sahip Montana Black sprey başlığından çok farklıdır. Sprey başlığı çok geniş olduğundan püskürtme sırasında kutudan daha fazla basınç salınır ve bu da daha yüksek boya çıkışı sağlar. Her ne kadar farklı seviyelerde basınç sistemlerine sahip olsalar da Montana Gold ve Montana Black’in birlikte kullanılması herhangi bir sorun teşkil etmez. Dolayısıyla bu iki seri üst üste katmanlandığında birbiri ile reaksiyona girebilen diğer boyalardan farklıdır.


 
Montana Gold ne için kullanılır?
 
 
- Montana Gold düşük basınçlı bir sprey boya olduğundan ince çizgiler ve küçük projeler için en iyisidir.
 
- Hız ve kapsama alanında hassasiyete ve kontrole ihtiyaç duyduğunuzda Montana Gold, Montana Black'ten daha iyidir.
 
- Kanvasta çalışmak isteyen sanatçılar için Montana Gold en iyi opsiyondur. Montana Gold’un düşük basıncı; küçük yüzeylerde daha kararlı bir boya deneyimi sunar; başka bir deyişle Montana Gold kullanmak kanvas özelinde basınçtan kaynaklanan damlama ve sıçrama riskini azaltır.
 
- Birçok profesyonel sanatçı düşük basıncı nedeniyle Montana Gold’u tercih etse de, sprey boya konusunda deneyimli olanlar genellikle düşük ve yüksek basınçlı boya arasında kolaylıkla geçiş yapabilirler.
 
- Montana Gold ayrıca 200'den fazla renk tonuna sahiptir. Duvar sanatı veya dış mekan eserleri için renk şemalarını bulmayı kolaylaştırdığı için oldukça popüler bir tercihtir.



 
Montana Black ne için kullanılır?
 
 
- Montana Black yüksek basınçlı bir sprey boya olduğundan hassasiyet ve kontrolden ziyade hız ve kapsama odaklıdır. Bu, geniş alanları kaplaması ve hızlı bir şekilde resim yapması gereken sanatçılar tarafından tercih edildiği anlamına gelir.
 
- Montana Black’in yüksek basınç sistemi hassasiyet ve kontrole izin vermediği anlamına gelmez. Boya damlaması risklerinin engellenmesi, küçük ve karmaşık ayrıntıların boyanması pek tabii deneyimli Montana Black sanatçıları tarafından sorun teşkil etmez. Ancak bu noktaya ulaşmak çok fazla pratik gerektireceğinden yeni başlayanların öncelikle Montana Gold serisi ile başlamaları tavsiye edilir.
 
- Montana Black Montana Gold’a yakın bir şekilde 189 renkli geniş bir renk skalasına sahiptir.
 
Montana Cans serileri ile ilgili sorularınız ve merak ettikleriniz için bize Instagram adresimizden ulaşabilirsiniz.

Son Eklenen Yazılar