Hangi boya sizin için? Akrilik, guaj ve sulu boya arasındaki 7 fark!

Eğitim
04.10.2023

Pek çok sanatçı farklı boya türlerine aşina olmasına rağmen, çok az kişi sulu boya, guaj ile akrilik boyalar arasındaki farkları tam anlamıyla biliyor. Bu ortamları birbirinden farklı kılan detaylara birlikte 7 başlıkta göz atalım.


1- Karakter
Sulu Boya : Arap zamkı (gum arabic), pigment ve bağlayıcıdan oluşur.
Akrilik Boya : Su (akrilik polimer emülsiyonu) ve pigmentte asılı kalan küçük plastik akrilik reçine parçacıklarından (plastic binder) oluşur.
Guaj Boya : Arap zamkı (gum arabic), pigment ve bağlayıcıdan oluşur.


2- Görünüm
Sulu Boya : Transparan özellikli olduğundan ince renk farklılıklarına izin verir.
Akrilik Boya : Kullanılan ürüne başlı olarak mat, saten ya da parlak bitişli olabilir.
Guaj Boya : Kuruduğunda mat bir görünüm kazanır.


3- Opaklık
Sulu Boya : Uygulama şekline göre opak, yarı opak, yarı transparan ve transparan olabilir. Genellikle su ile inceltilerek kullanıldığından katmanlama(layering) metodu kullanılır.
Akrilik Boya : Uygulama şekline göre opak, yarı opak, yarı transparan ve transparan olabilir. Su ile inceltilip inceltilmemesi uygulayıcının seçimidir.
Guaj Boya : Temperaya benzer şekilde opaktır.


4- Suya Dayanıklılık
Sulu Boya : Suya maruz kaldığında tekrar suda çözünür hale gelir.
Akrilik Boya : Kuruduğunda suya karşı dayanıklıdır; su ile aktifleştirilemez. Ancak büyük miktarda suya maruz kalır ise zarar görebilir. Bu nedenle, örneğin dışarıda sergi durumlarında, mutlaka vernik uygulaması yapılmalıdır.
Guaj Boya : Suya maruz kaldığında tekrar suda çözünür hale gelir.


5- Kuruma Süresi
Sulu Boya : Suda çözünür yapısı nedeniyle yavaş kuruma süresine sahiptir. Kuruduğunda daha açık renkli bir sonuç doğurur.
Akrilik Boya : Genellikle hızlı kurur.
Guaj Boya : Sulu boyadan daha hızlı kurur ve çatlama yapabilir. Koyu renkler kurutulduğunda daha açık görünmeye, açık renkler ise kurutulduğunda daha koyu görünmeye eğilimlidir.


6- Işık Haslığı
Sulu Boya : Boya içeriğinde kullanılan pigmentlere bağlı olarak değişen ışık haslığına sahiptir. Yapı itibariyle en az ışık haslığına sahip olabilecek boya türü denilebilir.
Akrilik Boya : Guaj ve sulu boyaya kıyasla daha iyi ışık haslığına sahip olma eğilimindedir.
Guaj Boya : Boya içeriğinde kullanılan pigmentlere bağlı olarak değişen ışık haslığına sahiptir. Yapı itibariyle sulu boyadan daha fazla pigment konsantrasyonuna sahip olduğundan ışık haslığı daha fazladır.


7- Uygulanan Yüzeyler
Sulu Boya : Yüksek gramajlı özel dokulara (sıcak pres, soğuk pres, grenli) sahip özel kağıtlar en uygun yüzeydir.
Akrilik Boya : Uygulaması çok yönlü olup; boyalar kağıt, tuval, cam, ahşap, metal gibi çeşitli yüzeylere uygulanabilir.
Guaj Boya : En uygun yüzey kağıttır. İllüstrasyon çalışmalarınız için sıcak pres (hot press) sulu boya kağıtları kullanabileceğiniz ideal ortamlardan birisidir.


Görüleceği üzere guaj boyanın akrilik boyalara kıyasla bazı negatif özellikleri (açıldıktan sonra viskozitesinin artması, su eklenmesine ihtiyaç duyulması, çatlama yapması, kuruduktan sonra renginin bulanıklaşması vb.) bulunmaktadır. Bu noktada Liquitex, harika bir ürünü uygulayıcılarla buluşturmuştur: "Liquitex Acrylic Gouache”, akrilik özellikli guaj boyalar.


Liquitex Acrylic Gouache, saf ve ultra ince pigmentlerin eşit bir şekilde dağıldığı yenilikçi bir formülle ultra yoğun renkler sunar. Akıcı yapısı, şişeden çıkar çıkmaz kremsi ve akışkan bir dokuya sahip olduğu için geniş alanları kolayca kaplayabilir ve ince detaylar oluşturabilirsiniz. Ayrıca, iz bırakmaz ve homojen bir boyama deneyimi sunar, bu da özellikle tarayıcı kullananlar için idealdir ve illüstrasyon ve tasarım çalışmaları için rahatlıkla kullanılabilir. Pratik kullanımıyla su eklemeye gerek yoktur. Ayrıca, çatlama yapmayan ve yüksek pigment içeriği nedeniyle kururken çatlamayan bir sonuç sağlar. Tüm renkler homojen bir mat görünüm sunar ve aynı zamanda farklı opaklık dereceleri sunar, böylece opaklık ve esneklik arasında mükemmel bir denge sağlanır. Son olarak, kuruduğunda suya karşı dayanıklı ve kalıcıdır, yüzeye sağlam bir yapışma sağlar.


 
Eğer illüstratör iseniz Liquitex Acrylic Gouache'ın sunduğu zengin ve canlı renklerin bulunduğu geniş renk yelpazesi, projelerinizi hayata geçirirken sonsuz olanaklar sunar. İstediğiniz tonları kolayca seçebilmeniz için renk kartelasına mutlaka göz atın!

Liquitex Acrylic Gouache ürünü ile daha fazla bilgi almak isterseniz bize Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz.

Son Eklenen Yazılar