Ebru Sanatına Deneysel ve Modern Yaklaşımlar

İlham
27.06.2024

 
 
Marbling, Türkçede "ebru" olarak da bilinir ve geleneksel bir Türk sanatı olup, suyun yüzeyine boya ile desenler yapılarak kağıt ya da kumaş üzerine aktarılması işlemidir.
 
Ebru sanatının kökeni Orta Asya'ya kadar uzanır ve özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde büyük bir gelişim göstermiştir. Geleneksel ebru teknikleri genellikle kitre adı verilen doğal bir maddeyle koyulaştırılmış su üzerinde gerçekleştirilir. Bu blog yazımızda ebrunun modern ve deneysel bir yorumunu Liquitex Akrilik Mürekkepler ile birlikte inceleyeceğiz.
 

Kullanacağımız malzemeler: 
-Liquitex Akrilik Mürekkep
-Alüminyum Sülfat; kağıdın boyayı tutması için gerekli olan bir madde.
-Methocel (Metil Selüloz); suya karıştırılarak kıvam verici ve yapıştırıcı olarak kullanılan bir madde.
-Kağıt (veya Kumaş)
-Tepsi; kullanılan kağıt/kumaştan daha büyük olacak şekilde
-Fırça ve diğer aletler; desenlerin oluşturulması için özel fırçalar ve taraklar vb.
-Ilık su
-Karıştırma kapları ve aletleri.
 
Adım 1: Çalışma alanınızı ayarlayın. Kullanacağınız renkleri farklı deneyimler için opaklık derecelerini farklı (opak, yarı-opak vb.) seçebilirsiniz.
 
Adım 2: Öncelikle bir kovada 1 galon ılık suya 8 yemek kaşığı alüminyum sülfatı karıştırın, ardından soğumaya bırakın. Büyük bir fırça kullanarak kağıdınızı bu karışıma batırın ve kurumaya bırakın. Kumaş kullanıyorsanız oluşturduğunuz çözeltide 20 dakika bekletin ve kurumaya bırakın.
 
Adım 3: Ebru çözeltisi için başka bir kapta 4 yemek kaşığı metil selülozu bir galon ılık damıtılmış suya ekleyip kuvvetlice karıştırın. Bu karışımı kabarcıklar kaybolana kadar bekletmelisiniz; bu işlem birkaç saat sürebilir. Kabarcıkların kaybolmasının ardından metil selüloz karışımınızı ebru yapacağınız tepsiye dökün ve kabarcıkların kaybolmasını bekleyin.
 
Adım 4: Artık ebru işlemine hazırsınız! Liquitex Akrilik Mürekkeplerinin damlalıklarını kullanarak desen ve motiflerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.
 

 
Adım 5: Beğendiğiniz bir görüntü elde edene kadar su üzerinde mürekkep havuzlarını metal çubuk/biz yardımıyla yavaşça döndürün. Bu bölümde metal taraklar, karıştırıcılar, fırçalar vb. dilediğiniz aleti kullanabilirsiniz. Bu bölümde tamamen özgürsünüz!
 
Adım 6: Resminizi kağıda/kumaşınıza dikkatlice yüzeye batırın. Kırışıklıkları ve hava kabarcıklarını yavaşça düzeltin.
 
Adım 7: Karşıt köşelerden tutarak resminizi ortaya çıkarmak için yavaşça kaldırın ve sert bir zemine kurumaya bırakın.
 

 
Görüleceği üzere, geleneksel olmayan ebru sanatının modern yorumlanması çok farklı şekillerde mümkün olabilmektedir. Başka örneklerde de karşımıza çıkacağı gibi, geleneksel ebru boyasında suyun yoğunlaştırılmasında kullanılan kitre gibi, modern ebru yaklaşımlarında da yüzey gerilimini artıran kimyasal maddelerin kullanıldığını sıklıkla görüyoruz. Bununla birlikte, sadece su kullanılarak da ebru yapılabildiğini görüyoruz; ancak bu durumlarda, boyanın su yüzeyinde parlak ve yoğun bir şekilde kalmadığı, daha şeffaf bir şekilde yayıldığı gözlemlenmektedir. Aynı şekilde, kağıda yapışma durumunda da sadece su kullanıldığında istenilen verimin alınamadığını görüyoruz. Yine de deneysel olarak su ile mürekkep kullanımı da farklı efektler yaratmak sizin için ideal olabilir.
 
Her halükarda geleneksel ebru Türk sanatının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Geleneksel ebru sanatına yönelik tüm malzemeler; ebru teknesi, kitre, ebru tarağı, biz, ebru boyalarına bu linkten ulaşabilirsiniz.
 
Ebru sanatına modern yaklaşımlar ile ilgili sormak istedikleriniz veya ilgili tecrübelerinizi paylaşmak için bize Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz. @colorbox.com.tr

Son Eklenen Yazılar