Nasıl Yapılır: Sulu Boya ile Krizantem

İlham
21.03.2024
Doğadan ilham alan birçok sanatçı eserlerinde yarı saydamlığı, parlaklığı ve canlı nitelikleri nedeniyle sulu boyayı kullanmaktadır. Bu yazımızda Winsor & Newton fırça ve sulu boyalarını kullanan botanik ressam Malgorzata Zdanio’nun anlatımı ile adım adım çiçek yapımını gösteriyor olacağız.



 
Sert grafit kalem (2H) kullanılarak hafif bir eskiz yapılır ve bu şekilde başlanır. Buradaki amaç, çiçeklerin doğal hareketini ve şekillerini taklit ederek gevşek bir çizim yapılmasıdır. Genel görünümde memnun kalındığında, izlerin olabildiğince hafifletilmesi için yoğrulmuş bir silgi kullanılmalıdır.
 

 
Daha sonra gölgeler Dioxazine Purple ile boyanır. Gölgenin en güçlü olduğu bölgelerde derinlik eklenmesi için Dioxazine Purple, Ultramarine ile karıştırılır. Bu aşamada yuvarlak bir fırça olan Cotman No: 6 kullanılır; bu fırçanın şişkin bölgesi geniş alanları kaplarken, ucu hassaslık açısından müthiştir.
 

 
Biraz renk katma zamanı! Permanent Rose çiçeğe ikinci katman olarak eklenen güzel bir pembe ton olacaktır. Her yaprağın bir tarafı çift katmanla renklendirilerek boyut eklenir, böylece daha koyu bir görünüm elde edilir. Vurgular oluşturmak için kağıttan bir miktar pigment çıkarılmak (lifting) üzere temiz nemli bir fırça kullanılır.
 

 
Daha sonra, düz bir fırça kullanılarak, çiçeğin yapraklarla çerçevelenmesi için yoğun bir şekilde yıkanmış Ultramarine ile karıştırılmış Sap Green'e geçilir. Hoş bir ipucu: Yaprakların orta yerlerinde kağıdın yüzeyindeki pigmentlerin bir kısmını lifting tekniği ile çıkarabilirsiniz. Bu teknik, yaprakların biraz daha pürüzlü ve daha gerçekçi görünmesini sağlar.
 

 
Küçük yuvarlak bir fırçayla (Cotman No: 1), pembe yaprakların üzerindeki narin çizgiler boyanır. Kompozisyon şekillenmeye devam ederken; daha etkili bir final görünüm oluşturmak için birkaç açık renkli yaprak eklenir. Bu yapraklar için Sap Green, Dioxazine Purple ve bir miktar Ultramarine karıştırılır.
 

 
Şu aşamada en büyük yaprakların kıvrımlarına bir kat daha Permanent Rose eklenir. Söz konusu kat, krizantemin daha akıcı ve doğal görünmesini sağlayacaktır. Bu aşama tamamen sizin gözlemlerinize ve tercihlerinize bağlıdır. Sonuçlarından memnun kalıncaya kadar ayrıntılar ekleyebilir ve gölgeleri derinleştirebilirsiniz.
 

 
Çiçeğin merkezi, taze yaprakların görünümünü taklit etmek için Sap Green ile karıştırılmış Lemon-Yellow Hue tonunun hafif bir yıkamasına ihtiyaç duyar. Sanat eserini bu detay ile daha uyumlu hale getirmek için aynı rengi birkaç yere daha ekleyebilirsiniz. Çiçeği sabitlemek ve sapı boyamak için; doygunluğu yüksek olacak şekilde Sap Green içeren Dioxazine Purple karışımını kullanabilirsiniz.
 

  
Son dokunuş olarak Chinese White yuvarlak fırça aracılığıyla çok az miktar su ile uygulanabilir. Bu aşamada sanatçı fırçasına çok fazla pigment yükler ve onu neredeyse opak bir guaj kullanır. Buradaki amaç, vurguları geri getirmek ve final görünümün kontrastını artırmaktır. Ellerinize sağlık!
 
Sulu boya ve teknikleri hakkında merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için bize Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz.

Son Eklenen Yazılar