Tuvale görsel transfer nasıl yapılır?

İlham
12.10.2023

İster bir gazeteden ister parlak bir dergi sayfasından kesilmiş olsun, herhangi bir görseli eserleriniz ile nasıl buluşturabilirsiniz? Özellikle karışık teknik (mixed media) ve kolaj çalışmaları için mükemmel olan bu tekniğin inceliklerini gelin birlikte inceleyelim.

Fotoğraf veya resim transfer tekniği dediğimizde birçok farklı yüzeye uygulanabilen ve her birinin farklı yapım aşamaları bulunan uygulamalar silsilesi karşımıza çıkar. Colorbox olarak bu yazımızda, seçtiğiniz bir görseli (fotoğraf, dergi görseli vs.) dolaylı olarak tuvalinize, sanat günlüğünüze (art journal) yahut akrilik uygulamasına izin veren herhangi bir başka yüzeye nasıl aktarabileceğinizi görseller ile anlatacağız.

Öncelikle malzemelerimizi listeleyelim:

1- Görsel – Görsel seçimi oldukça önemlidir; zira her görsel bu tekniğe uygun olmayabilir. Fotokopiler, bazı dergi görselleri (kuşe kağıt olmayan), mürekkep püskürtmeli veya lazer yazıcılar ile çıkarılmış baskılar ile yapılabilir. İpucu 1: Yüzeyi uygun olmayan fakat çok beğendiğiniz ve kullanmayı istediğiniz görseli taratıp fotokopisini alarak fotoğraf transfer işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İpucu 2: Daha görünür bir sonuç için görselinizin yüksek kontrastlı olmasına dikkat edin.

2- Liquitex Gloss Gel Medium – Gloss gel, hem fotoğraf transfer tekniğini uygulamak hem de daha sonrasında elde edilen transfer baskıyı tuvale ya da seçtiğiniz yüzeye aktarmak için yapıştırıcı özelliğinden yararlanılacağı için en önemli ve ana malzememizdir.


3- Yardımcı Malzemeler – Bant (kağıt bant olmaması ve kalınlığının ince olmaması önemlidir; 20 mm genişliği civarları uygun olacaktır), düz geniş fırça (seçtiğiniz görselin boyutuna göre genişliğini seçebilirsiniz), 1 adet plastik kağıt (şeffaf dosya kağıdı kullanabilirsiniz), maket bıçağı, görsel genişliğinde bir kap, Ilık su ve tabii ki üzerine uygulama yapacağınız yüzey.

Şimdi görsellerimiz ile görsel transferinin nasıl yapılacağına adım adım birlikte bakalım:


 
Hazırlığımızı yapalım: Kullanmak istediğimiz görselin tekniğe uygunluğundan emin olduktan sonra dilediğimiz ebatta keselim ve bir yandan da Gloss Gel’imizi uygulamak üzere bir kaba, palete, kağıt palete vb. alalım.


 
Görselimizin ebatına uygun geniş ve düz bir fırça kullanarak Gloss Gel’i yatay ve dikey fırça darbeleri ile uygulayalım. Dikkat: Bu aşamada Gloss Gel ince bir tabaka halinde uygulanmalıdır. Uygulama sonrası tamamen kurumasını bekleyelim.


 
Kuruduğundan emin olduğumuz görseli bir plastik tabaka üzerinde bantlayalım. Ardından Gloss Gel’i bu sefer oldukça kalın bir şekilde uygulayalım ve tekrar kurumasını bekleyelim.


 
Maket bıçağı yardımıyla bandın iç taraflarından görselimizi keselim. İpucu: Kestiğiniz şekilde transfer edileceğinden kenarların ne şekilde olacağı ile ilgili tercih sizindir.


 
Şimdi en önemli adıma geçiyoruz. Kestiğimiz görseli ılık su dolu bir kaba yerleştiriyoruz ve 8 – 12 dakika arasında bekleyelim. Bu noktada elimizle kontrol edip kağıdın yumuşayıp yumuşamadığını test edebiliriz. Hafif dokunuşlar ile görselin arkasındaki kağıdı ovalayalım ve tüm kağıtlar çıkana kadar işlemi suyun yardımıyla tekrar edelim.


 
Elde ettiğimiz transfer görselini istediğimiz yüzeye Gloss Gel'i tekrar kullanarak yapıştırabiliriz. Dolaylı olarak gerçekleştirdiğimiz fotoğraf transfer baskı işlemimizi tuvalinize, kağıda, sanat günlüğünüze (art journal), ajandanıza, kolaj çalışmalarınıza, ahşaba ve benzeri akrilik uygulaması yapılabilen tüm yüzeylerde gerçekleştirebilirsiniz.
 
Dolaylı fotoğraf transfer tekniği ile ilgili merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için bize Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz. @colorbox.com.tr

Son Eklenen Yazılar